Kalafior w cieście

Udało mi się ostatnio znaleźć niezłą amazonową okazję - w cenie połowy książki nabyłam dwie, wśród nich Great Escape: 100 of My Favourite Indian Recipes Ramsay'a. Książki spokojnie czekają sobie na odbiór (już za 10 dni Londyn! :)), ale ja już zrobiłam mały indyjski przedsmak (a właściwie przysmak).
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia, po własnych udoskonaleniach:


Składniki:
 - kalafior podzielony na różyczki,
 - szklanka mąki kukurydzianej,
 - pół szklanki mąki pszennej,
 - 1 jajo,
 - 1 1/2 szklanki mleka,
 - 2 drobno posiekane papryczki chilli,
 - 3-4 ząbki czosnku,
 - kawałek startego imbiru,
 - po łyżce curry, kolendry, 
 - szczypta soli,
 - olej do smażenia




Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy. 
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym.

Komentarze

Popularne posty