Kalafior w cieście
Udało mi się ostatnio znaleźć niezłą amazonową okazję - w cenie połowy książki nabyłam dwie, wśród nich Great Escape: 100 of My Favourite Indian Recipes Ramsay'a. Książki spokojnie czekają sobie na odbiór (już za 10 dni Londyn! :)), ale ja już zrobiłam mały indyjski przedsmak (a właściwie przysmak).
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia, po własnych udoskonaleniach:
Składniki:
- kalafior podzielony na różyczki,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 2 drobno posiekane papryczki chilli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kawałek startego imbiru,
- po łyżce curry, kolendry,
- szczypta soli,
- olej do smażenia
Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia, po własnych udoskonaleniach:
Składniki:
- kalafior podzielony na różyczki,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 2 drobno posiekane papryczki chilli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kawałek startego imbiru,
- po łyżce curry, kolendry,
- szczypta soli,
- olej do smażenia
Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz