Jaja zapiekane w pomidorach

Weekendową zabawę w pichcącą kurę domową postanowiłam zakończyć z jajem. Jaja zapiekane z warzywami widziałam ostatnio na jakimś blogu internetowym oraz w Ramsay'owej Healthy Appetite w wersji ratatouille. Jako, że zasoby lodówkowe ograniczone, a chęci na wieczorne podróże po marketach żadne, jaja połączyłam z tym, co znalazłam w zakamarkach spiżarni..

Składniki:
 - 2 ząbki czosnku,
 - 4 jaja,
 -  puszka krojonych pomidorów,
 - 1 drobno posiekana czerwona cebula,
 - 2 łyżki ketchupu,
 -  łyżka cukru,
 -  4 frankfurterki,
 - szczypta chilli, tymianek, oregano, bazylia - po ok. łyżce,
 - sól, pieprz



Cebulę zeszklić na patelni z czosnkiem, dodać pokrojone frankfurterki i podsmażyć całość przez chwilę. Zalać pomidorami w puszce, dodać 2 łyżki ketchupu, przyprawić ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewać przez ok. 3 minuty. Powstałą masę rozlać do kokilek, do każdej z nich wbić jajko. Zapiec w piekarniku przez ok. 12 minut. Podawać z grzankami posypanymi ulubionymi ziołami.

Komentarze

Popularne posty