Zapiekanka z kaszą jaglaną i kurczakiem
Jakiś czas temu Kwestia Smaku podsunęła mi pomysł na sycącą, rozgrzewającą zapiekankę z ogólnodostepnych składników. Kukurydza, pomidory w puszce i zamrożone piersi kurczaka to atrybuty niemal każdej kuchni. Często łączymy je w sałatkach, risottach i innych szybkich daniach. Jeśli brakuje Wam na nie pomysłu, podpowiadam kolejny sposób. W oryginale zapiekanka oparta jest na ryżu, ja wykorzystałam kaszę jaglaną, którą moja rodzina sobie ostatnio upodobała.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej,
- 3 piersi z kurczaka,
- 1-2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- suszone zioła np. bazylia, tymianek (opcjonalnie),
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mielonej papryce z niewielkim dodatkiem soli oraz pieprzu. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę smażymy ze zmiażdżonym czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Po ok. 7 minutach dodajemy do niej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz zioła. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. kwadrans. Na 5 minut przed końcem dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie kurczaka.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem. Na spodzie umieszczamy ugotowaną kaszę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej,
- 3 piersi z kurczaka,
- 1-2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- suszone zioła np. bazylia, tymianek (opcjonalnie),
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mielonej papryce z niewielkim dodatkiem soli oraz pieprzu. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę smażymy ze zmiażdżonym czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Po ok. 7 minutach dodajemy do niej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz zioła. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez ok. kwadrans. Na 5 minut przed końcem dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie kurczaka.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem. Na spodzie umieszczamy ugotowaną kaszę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!
Swietna, i faktycznie, mozna rownie dobrze wykorzystac ryz, jak i inne ziarna :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale pyszna zapiekanka!
OdpowiedzUsuń