Makaronowa zapiekanka z pomidorami, papryką i cukinią
Małymi krokami, mam nadzieję, że niespiesznie, zbliża się jesień. Oby nie była szarobura, a prawdziwie złota - z babim latem i ferią ciepłych kolorów - żółcią, odcieniami pomarańczy i czerwieni.
Taką jesień można powitać sytą, pełną witamin, barwną zapiekanką. Pomidory, papryka i cukinia, czyli to, co nie trudno znaleźć teraz na straganach. Do tego makaron, passata i trochę żółtego sera...
Składniki:
- 300 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie farfalle),
- 1 duża cukinia,
- 3-4 pomidory,
- 3-4 kolorowe papryki,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 300 ml passaty,
- 200 g startego, twardego, żółtego sera,
- ulubione zioła (u mnie tymianek),
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy (paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, z pomidorów możemy zdjąć skórkę) i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy kolejno na rozgrzaną patelnię - najpierw cebulę, potem czosnek, następnie paprykę, na koniec cukinię i pomidory. Całość doprawiamy ziołami, solą i pieprzem Smażymy przez 7-10 minut, by trochę zmiękły, ale nie straciły chrupkości.
Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem. Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy passatą, posypujemy startym serem.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Taką jesień można powitać sytą, pełną witamin, barwną zapiekanką. Pomidory, papryka i cukinia, czyli to, co nie trudno znaleźć teraz na straganach. Do tego makaron, passata i trochę żółtego sera...
Składniki:
- 300 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie farfalle),
- 1 duża cukinia,
- 3-4 pomidory,
- 3-4 kolorowe papryki,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 300 ml passaty,
- 200 g startego, twardego, żółtego sera,
- ulubione zioła (u mnie tymianek),
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy (paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, z pomidorów możemy zdjąć skórkę) i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy kolejno na rozgrzaną patelnię - najpierw cebulę, potem czosnek, następnie paprykę, na koniec cukinię i pomidory. Całość doprawiamy ziołami, solą i pieprzem Smażymy przez 7-10 minut, by trochę zmiękły, ale nie straciły chrupkości.
Podsmażone warzywa mieszamy z makaronem. Wszystkie składniki zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy passatą, posypujemy startym serem.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Gotowe!
swietnie wygląda !! uwielbiam makaron kokardki jest uroczy ;)
OdpowiedzUsuń