Kurczak z kaszą jaglaną i pomidorami
W przyszłym tygodniu zabiorę Was ma małą podróż po Hiszpanii, tymczasem - aby rozgrzać tę szarugę, która panuje za oknem, a zwiotczałemu organizmowi dostarczyć dawki energii, proponuję Wam syte, pełne aromatu i proste danie. Do ugotowanej w bulionie kaszy jaglanej dodałam pomidory, podsmażone kawałki piersi kurczaka, pestki dyni, żurawinę, orzechy i aromatyczne przyprawy. W całym domu rozniósł się przedświąteczny zapach - prawie piernikowy, prawie "grzańcowy"...
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- garść suszonej żurawiny,
- garść orzechów włoskich,
- garść pestek dyni,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy.
Kaszę gotujemy przez 10-12 minut w bulionie. Dodajemy pomidory z puszki, imbir, cynamon i bakalie Gotujemy jeszcze przez ok. 5-8 minut, pod koniec dodajemy podsmażonego kurczaka. W razie potrzeby doprawiamy.
Gotowe!
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 3 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- garść suszonej żurawiny,
- garść orzechów włoskich,
- garść pestek dyni,
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy.
Kaszę gotujemy przez 10-12 minut w bulionie. Dodajemy pomidory z puszki, imbir, cynamon i bakalie Gotujemy jeszcze przez ok. 5-8 minut, pod koniec dodajemy podsmażonego kurczaka. W razie potrzeby doprawiamy.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz