Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Czerwone, pomarańczowe, żółte zielone lub białe; pękate czy podłużne - od wyboru do koloru. Papryka króluje teraz na straganach, w warzywniakach, no i oczywiście - w wielu kuchniach.
Można ją piec, smażyć, zjadać na surowo lub faszerować. Pomysłów bez liku - każdy znajdzie coś dla siebie. Ja, po ostatnim jaglanym odkryciu, z przyjemnością sprawdziłam jak smakuje papryka faszerowana kaszą. Dodałam do niej pieczarek, mięcha i cebulki. Pycha!
Składniki:
- 4 duże papryki (wybór pozostawiam Wam),
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 300 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wywaru warzywnego. Odsączamy i odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę smażymy przez 5 - 7 minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso, doprawiamy koncentratem pomidorowym, słodką papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażymy przez ok. 10 minut po czym dodajemy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Kiedy grzyby zmiękną farsz dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Z papryk odcinamy "czapeczkę", środki wydrążamy. Do warzyw nakładamy farsz. Przykrywamy odkrojonymi częściami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut.
Gotowe!
Można ją piec, smażyć, zjadać na surowo lub faszerować. Pomysłów bez liku - każdy znajdzie coś dla siebie. Ja, po ostatnim jaglanym odkryciu, z przyjemnością sprawdziłam jak smakuje papryka faszerowana kaszą. Dodałam do niej pieczarek, mięcha i cebulki. Pycha!
Składniki:
- 4 duże papryki (wybór pozostawiam Wam),
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wywaru warzywnego,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 300 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wywaru warzywnego. Odsączamy i odstawiamy.
Drobno posiekaną cebulę smażymy przez 5 - 7 minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso, doprawiamy koncentratem pomidorowym, słodką papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażymy przez ok. 10 minut po czym dodajemy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Kiedy grzyby zmiękną farsz dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Z papryk odcinamy "czapeczkę", środki wydrążamy. Do warzyw nakładamy farsz. Przykrywamy odkrojonymi częściami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz