Meksykański gulasz z kurczakiem i kaszą jaglaną
Jesień atakuje nas deszczem i chłodem. Mam nadzieję, że nadejdzie jeszcze ta polska, złota, z babim latem, póki co jednak, rozgrzewam rodzinę barwami i smakami Meksyku.
Pikantny gulasz z pomidorów i kurczaka podałam z kaszą jaglaną z dodatkiem fasolki. Smacznie, zdrowo, kolorowo...
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 800 g pomidorów,
- 1-2 ostre papryczki chilli,
- 2 czerwone papryki,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 3-4 gałązki selera naciowego,
- 1 puszka białej fasoli,
- 600 ml wywaru warzywnego,
- 300 g kaszy jaglanej,
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę papryki i selera naciowego. Smażymy przez 5-7 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy kuminem, kolendrą, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem drobiowym i dusimy przez ok. kwadrans. Pod koniec gotowana do sosu wrzucamy podsmażone wcześniej piersi kurczaka.
Przed podaniem gulasz obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą jaglaną, którą gotujemy z odsączoną fasolką w wywarze warzywnym.
Gotowe!
Pikantny gulasz z pomidorów i kurczaka podałam z kaszą jaglaną z dodatkiem fasolki. Smacznie, zdrowo, kolorowo...
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 800 g pomidorów,
- 1-2 ostre papryczki chilli,
- 2 czerwone papryki,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 3-4 gałązki selera naciowego,
- 1 puszka białej fasoli,
- 600 ml wywaru warzywnego,
- 300 g kaszy jaglanej,
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę papryki i selera naciowego. Smażymy przez 5-7 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy kuminem, kolendrą, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem drobiowym i dusimy przez ok. kwadrans. Pod koniec gotowana do sosu wrzucamy podsmażone wcześniej piersi kurczaka.
Przed podaniem gulasz obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą jaglaną, którą gotujemy z odsączoną fasolką w wywarze warzywnym.
Gotowe!
pycha ! kasze jaglana mogłabym jesc non stop !
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcie! Rozgrzałabym się chętnie takim gulaszem :)
OdpowiedzUsuńależ rozgrzeje w tę niepogodę! już sam kolor działa stymulująco!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Muszę wypróbować Twój przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasza jaglana - tyle się teraz o niej słyszy, oczywiście same plusy :) A do tego drób, którego jestem miłośniczką :D Czegóż chcieć więcej :D
OdpowiedzUsuń