Meksykański gulasz z kurczakiem i kaszą jaglaną

Jesień atakuje nas deszczem i chłodem. Mam nadzieję, że nadejdzie jeszcze ta polska, złota, z babim latem, póki co jednak, rozgrzewam rodzinę barwami i smakami Meksyku.
Pikantny gulasz z pomidorów i kurczaka podałam z kaszą jaglaną z dodatkiem fasolki. Smacznie, zdrowo, kolorowo...

Składniki:
 - 500 g piersi z kurczaka,
 - 800 g pomidorów,
 - 1-2 ostre papryczki chilli,
 - 2 czerwone papryki,
 - 1 szklanka bulionu drobiowego,
 - 1 czerwona cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu,
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
 - 3-4 gałązki selera naciowego,
 - 1 puszka białej fasoli,
 - 600 ml wywaru warzywnego,
 - 300 g kaszy jaglanej,
 - natka pietruszki
 - sól, pieprz


Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę papryki i selera naciowego. Smażymy przez 5-7 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy kuminem, kolendrą, solą i pieprzem. Zalewamy bulionem drobiowym i dusimy przez ok. kwadrans. Pod koniec gotowana do sosu wrzucamy podsmażone wcześniej piersi kurczaka.
Przed podaniem gulasz obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą jaglaną, którą gotujemy z odsączoną fasolką w wywarze warzywnym.
Gotowe!

Komentarze

  1. pycha ! kasze jaglana mogłabym jesc non stop !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne zdjęcie! Rozgrzałabym się chętnie takim gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ rozgrzeje w tę niepogodę! już sam kolor działa stymulująco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Muszę wypróbować Twój przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana - tyle się teraz o niej słyszy, oczywiście same plusy :) A do tego drób, którego jestem miłośniczką :D Czegóż chcieć więcej :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty