Jaglane kaszotto z fasolką, brokułem i kiełbasą
Jakiś czas temu w blogowej modzie kulinarnej były kaszotta, pęczotta i tym podobne twory. Nie uległam temu trendowi, bo w moim domu kaszę jada się niezwykle rzadko. Przez długi czas jednak zastanawiało mnie jednak, jak takie kaszowe ustrojstwo się sprawdza.
Nie przeglądałam innych przepisów - postanowiłam przyrządzić je dokładnie w ten sposób, w jaki gotuję risotto. Spróbowałam, zasmakowałam i pewno będę przyrządzać częściej, bo rodzina była zachwycona.
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- ok. 1 litra wywaru warzywnego,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 duże kiełbasy,
- 300 g zielonej fasolki,
- główka brokuła,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Oczyszczoną fasolkę i brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut - warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek, listki tymianku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy przez kilka minut, by cebula zmiękła, a kiełbasa się zrumieniła. Następnie wsypujemy opłukaną kaszę jaglaną. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, po czym dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do kaszy trochę bulionu. Za każdym razem gdy kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż całość będzie miękka i kremowa. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowane wcześniej warzywa.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!
Nie przeglądałam innych przepisów - postanowiłam przyrządzić je dokładnie w ten sposób, w jaki gotuję risotto. Spróbowałam, zasmakowałam i pewno będę przyrządzać częściej, bo rodzina była zachwycona.
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- ok. 1 litra wywaru warzywnego,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 duże kiełbasy,
- 300 g zielonej fasolki,
- główka brokuła,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz
Oczyszczoną fasolkę i brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut - warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek, listki tymianku i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy przez kilka minut, by cebula zmiękła, a kiełbasa się zrumieniła. Następnie wsypujemy opłukaną kaszę jaglaną. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, po czym dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do kaszy trochę bulionu. Za każdym razem gdy kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż całość będzie miękka i kremowa. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowane wcześniej warzywa.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe!
świetna nazwa ;)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/
ja kasze jaglaną odkryłam już dawno i bardzo ja lubię ! Smakowite danie z niej zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuń