Zapiekanka z cukinii, kalafiora i kurczaka

Cukniowania ciąg dalszy. Dziś w towarzystwie kalafiora, pieczarek i kurczaka. Wszystko w formie zapiekanki.. Oczywiście składniki można dowolnie modyfikować, bowiem cukinia zapiekana idealnie komponuje się w niemal każdym towarzystwie.

Składniki:
 - 3 cukinie,
 - 1 cebula,
 - 2 piersi z kurczaka,
 - 1 kalafior,
 - 300 g pieczarek,
 - 200 g startego żółtego sera,
 - sól, pieprz



Kalafiora dzielimy na różyczki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą. Osobno podsmażamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, posypane solą i pieprzem. Grzyby łączymy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy.
Cukinię kroimy w talarki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy na grillu, przez ok. 2 minuty z każdej strony.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwę z połowy grillowanej cukinii. Następnie wykładamy kalafior, kurczaka podsmażonego z pieczarkami. Wierzch pokrywamy drugą warstwą cukinii. Posypujemy startym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez kwadrans.
Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty