Zapiekanka z cukinii, kalafiora i kurczaka
Cukniowania ciąg dalszy. Dziś w towarzystwie kalafiora, pieczarek i kurczaka. Wszystko w formie zapiekanki.. Oczywiście składniki można dowolnie modyfikować, bowiem cukinia zapiekana idealnie komponuje się w niemal każdym towarzystwie.
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 cebula,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 kalafior,
- 300 g pieczarek,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz
Kalafiora dzielimy na różyczki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą. Osobno podsmażamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, posypane solą i pieprzem. Grzyby łączymy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy.
Cukinię kroimy w talarki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy na grillu, przez ok. 2 minuty z każdej strony.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwę z połowy grillowanej cukinii. Następnie wykładamy kalafior, kurczaka podsmażonego z pieczarkami. Wierzch pokrywamy drugą warstwą cukinii. Posypujemy startym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez kwadrans.
Gotowe!
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 cebula,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 kalafior,
- 300 g pieczarek,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz
Kalafiora dzielimy na różyczki. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą. Osobno podsmażamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, posypane solą i pieprzem. Grzyby łączymy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy.
Cukinię kroimy w talarki. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy na grillu, przez ok. 2 minuty z każdej strony.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwę z połowy grillowanej cukinii. Następnie wykładamy kalafior, kurczaka podsmażonego z pieczarkami. Wierzch pokrywamy drugą warstwą cukinii. Posypujemy startym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez kwadrans.
Gotowe!
Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zapiekankę:) Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń