Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Mam za sobą pierwsze podejście do klusek. Wyszło nad wyraz dobrze (smakowało nawet najbardziej wybrednej w rodzinie Babci), zapewne z uwagi na prostotę przygotowania. Do tego kurczak podsmażany z papryką, pieczarkami i groszkiem w śmietanowym sosie i sobotni obiados gotowy!

Składniki:
 - 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski,
 - 3 łyżki słodkiej papryki,
 - 2 posiekane cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 zielone papryki,
 - pół kg pieczarek,
 - 150 ml bulionu drobiowego,
 - pół szklanki białego wytrawnego wina,
 - 50 ml gęstej śmietany,
 - 2 puszki groszku konserwowego,
 - posiekana zielona pietruszka do posypania



na kluseczki:
 - szklanka mąki,
 - dwa jaja,
 - szklanka mleka,
 - łyżka soli,
 - łyżka startej gałki muszkatołowej

Kawałki kurczaka posypujemy papryką, doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.
Podajemy z kluseczkami, posypujemy posiekaną pietruszką..
Kluseczki:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.

Komentarze

Popularne posty