Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym
Mam za sobą pierwsze podejście do klusek. Wyszło nad wyraz dobrze (smakowało nawet najbardziej wybrednej w rodzinie Babci), zapewne z uwagi na prostotę przygotowania. Do tego kurczak podsmażany z papryką, pieczarkami i groszkiem w śmietanowym sosie i sobotni obiados gotowy!
Składniki:
- 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski,
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 2 posiekane cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 zielone papryki,
- pół kg pieczarek,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 50 ml gęstej śmietany,
- 2 puszki groszku konserwowego,
- posiekana zielona pietruszka do posypania
na kluseczki:
- szklanka mąki,
- dwa jaja,
- szklanka mleka,
- łyżka soli,
- łyżka startej gałki muszkatołowej
Kawałki kurczaka posypujemy papryką, doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.
Podajemy z kluseczkami, posypujemy posiekaną pietruszką..
Kluseczki:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.
Składniki:
- 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski,
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 2 posiekane cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 zielone papryki,
- pół kg pieczarek,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 50 ml gęstej śmietany,
- 2 puszki groszku konserwowego,
- posiekana zielona pietruszka do posypania
na kluseczki:
- szklanka mąki,
- dwa jaja,
- szklanka mleka,
- łyżka soli,
- łyżka startej gałki muszkatołowej
Kawałki kurczaka posypujemy papryką, doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.
Podajemy z kluseczkami, posypujemy posiekaną pietruszką..
Kluseczki:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.
Komentarze
Prześlij komentarz